понеділок, 23 червня 2014 р.

Королева Муз: Анна Ахматова

     В історії російської поезії чільне місце посідає Анна Ахматова, творчість якої узагальнила шлях, пройдений російською культурою від «срібної доби» до періоду хрущовської «відлиги». На її долю у літературі випала особлива місія, адже вустами Анни Андріївни заговорила російська жіноча поезія.
     Тому, до 125-ої річниці від дня народження Анни Ахматової  в бібліотеці організовано перегляд літератури, за допомогою якого читачі зможуть познайомитись з творами поетеси або ще раз згадати її життя та творчість, звернувшись до книг, наявних у фонді бібліотеки.

 
     Анна Ахматова народилась 23 червня 1889 року в Одесі. Її батько був відставним флотським інженером-механіком. У 1910 році Ахматова вийшла заміж за Миколу Гумільова, який на той момент був провідним представником і засновником такої течії в літературі, як акмеїзм.
     Свою першу поетичну збірку Анна Ахматова видала в 1912 році. Друга вийшла в світ в 1914 році. Ця збірка під назвою «Четки» остаточно закріпила думку громадськості та літературознавців про унікальний поетичний дар Ахматової. Після розстрілу її чоловіка в 1922 році Анна Ахматова опублікувала збірку «MCMXXI», яка стала відображенням всіх її переживань і скорботи, пов'язаних із особистою трагедією поетеси. Із виходом цієї збірки пов'язаний початок періоду найжорстокішої цензури з боку радянської влади. У серпні 1946 року Комуністична партія визнала творчість Анна Ахматова Анни Ахматової такою, що не відповідає ідеалам соціалізму.
     Ім'я Ахматової знову з'явилося в радянських літературних журналах лише в 1959 році.
     Померла Анна Ахматова 5 березня 1966 року, її поховали в Комарово.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар