пʼятницю, 5 квітня 2013 р.

Дорога у космос


   12 квітня на честь першого польоту людини в космос відзначається Всесвітній день авіації та космонавтики. Це особливий день - день тріумфу науки і всіх тих, хто сьогодні трудиться в космічній галузі.
  12 квітня 1961 громадянин Радянського Союзу старший лейтенант Ю. А. Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів.

    Політ, що тривав всього 108 хвилин, став потужним проривом в освоєнні космосу. Ім'я Юрія Гагаріна стало широко відоме в світі, а сам перший космонавт достроково отримав звання майора і звання Героя Радянського Союзу.
 Вступивши в 21 століття, ми бачимо вражаючі успіхи космічної техніки - навколо Землі обертаються десятки тисяч супутників, космічні апарати здійснили посадку на Місяць, привізши звідти зразки грунту. Згодом на Марс і Венеру опускалися автоматичні зонди, декілька космічних апаратів покинули межі Сонячної Системи і несуть на собі послання позаземним цивілізаціям.
  А 4 жовтня 1957 на навколоземну орбіту було виведено перший у світі штучний супутник Землі. На честь цієї події щорічно проводиться Всесвітній тиждень космосу.
    Як відомо, перш ніж в космічний корабель сів людина, в політ були відправлені чотириногі друзі людини. У серпня 1960 року радянський космічний корабель «Восток» з собаками Білкою і Стрілкою на борту здійснив добовий політ з поверненням на Землю.
  Перший в історії космонавтики міжнародний політ який відбувся 15 липня 1975 року - першопрохідцями були радянський корабель «Союз-19» і американський корабель «Аполлон».
    З нагоди цієї пам’ятної дати у бібліотеці організовано книжкову виставку «Неосяжний ВСЕСВІТ», на якій представлені книги про космонавтику та авіацію, а також перші космічні подорожі.

Немає коментарів:

Дописати коментар